film

film voor uw website
voorlichting- en instructiefilm
een documentaire
de filmcoach

website

een website die anders is
een website die goed vindbaar is
begeleiding bij het vormgeven van internet communicatie

stel een vraag knopRondW100

of bel voor informatie

Tel. 0515-579536

multimedia

een blikvanger
een informatiepunt
interactieve programma's
regeltechniek

Temperaturen Meten, en CV optimaliseren

Temperatuur meet systeem

screenshot14channel

Een betaalbaar zelf te bouwen meetsysteem voor cv tuning

Hardware gebaseerd op de ds18b20 sensors van Dallas/maxim. Software om maximaal 14 kanalen te meten. Het meetresultaat kun je simpelweg per dag in een rekenblad van b.v open office, libre office of exel openen en bekijken.

Wat kost dat?

Wat je nodig hebt is een computer met windows een usb interface en een handvol sensors. Als je handig bent met de soldeerbout dan kost zelfbouw rond de vijftig euro.

Aan de slag

Hardware

Software

 

sreenshotopenoffice

 screenshot dagoverzicht open office

 

Achtergrond en geschiedenis

In 1987 maakte ik tijdens mijn afstuderen aan de Akademie Voor Ekspressie en Kommunikatie, een CV meet en regelsysteem voor de school. Het uitgangspunt was om het mogelijk te maken zelf verantwoordelijk te zijn voor je energie gebruik. Het meetsysteem gaf informatie over het energie gebruik en het regelsysteem werd toegankelijk gemaakt zodat je zelf kon bepalen of het een graadje meer moest wezen, of dat je Misschien toch net zo goed even een trui aan deed. Verantwoordelijk zijn is die afweging willen maken. Het maken van een multimedia toepassing in dat kader vind ik een mooie uitdaging.

waarom zou je zoveel willen meten?

Vroeger was er een directe relatie tussen onze behoefte aan warmte en een vorm van interaktie. Zeker in dit moeras was een vuurtje om je aan te warmen in de winter noodzaak. De inspanning nodig om het vuur te maken was een natuurlijke terugkoppeling op onze behoefte aan warmte. Na hout kwam turf en kolen en voor het aardgas was er nog de oliestook. In de loop van de tijd werd het verkrijgen van warmte in je huis een steeds abstracter gegeven. Het is heerlijk om met een druk op de knop en zonder inspanning je hele huis warm te krijgen. Het nadeel is dat de daar aan gekoppelde belasting van het milieu onzichtbaar  en onmerkbaar is, behalve als je in Groningen woont natuurlijk.

Een ander meer directe trigger is de mogelijkheid om minder geld uit te geven aan het verwarmen van je huis bijvoorbeeld door je cv installatie goed af te regelen. We gaan er voor het gemak maar vanuit dat het met de werking van die installatie wel goed zit. Toch valt er geld te verdienen, bijvoorbeeld omdat de vorstbeveiliging van de radiator al bij tien graden boven nul aan slaat of omdat je merkt dat de ketel wel erg vaak aan slaat.

ervaringen

- tot nu toe opgespoord, een defecte driewegklep

- afregeling van een traditionele kamer thermostaat

- uitgerekend wat de koelkast uit 1992 per dag aan kilowatjes eet

- de vorstbeveiliging van de thermostaatkraan afgeregeld

- regelsysteem vloerverwarming gemaakt in combinatie met bestaande oude ketel.

Toekomst

Uiteindelijk is het doel een breed toepasbaar interaktief  energie meet en regelsysteem. Een beta meet en regelsysteem voor vloerverwarming draait sinds 2014. Naast meten en regelen logt het systeem een grote hoeveelheid data voor analyse , regelt de vorstbeveiliging en meld het storingen per email.

In ontwikkeling:

- integratie van de data van de slimme meter waardoor de efficientie van de verandering in het regel algoritme meteen getoetst kan worden.

- productieklaar maken van de beta regelunit gebaseerd op een velleman VM110 meet en regelmodule.

- integratie van zonnepaneel.

Meer mogelijkheden

- gebruiken van weersinformatie, temperatuur, windsnelheid en richting. Vooral handig bij oude gebouwen met matige isolatie waarbij de invloed van die externe factoren groot is.

- Integratie vochtsensors, de vochtigheidsgraad is belangrijk bij het bepalen van de gevoelstemperatuur

- interactie bij afwijkend gebruik, er staat een raam open, wat nu? de cv lager zetten of het warmteverlies compenseren?

- introductie van een virtuele huismeester?  Een interactieve challenge om energie te besparen?

 

 

© 2020 frame to frame All Rights Reserved

zoekformulier