Onze kabel

Sinds gisterochtend doet de telefoon het weer en veel belangrijker ook het internet werkt. Na een kleine week zonder weet je dan opeens heel goed waar je internet voor gebruikt....

Maar waar ik het even over wilde hebben is die kabel. Die kabel lag er al vanaf zo'n beetje 1954. Die datum staat nog keurig in de loden afscherming gedrukt. In 1977 ben ik eens op excursie geweest naar de nkf, Nederlandse Kabel Fabriek. Ik herinner me een enorme hal met daarin een groot ronddraaiend monster. Een soort weefgetouw waar om een kleine papieren kern koperen draaden werden omwikkeld met gekleurd papier en katoendraad in allerlei kleurtjes. 

nkf cu kabelA

 

De gekleurde draadjes katoen zorgden voor een codering zodat na te gaan van wie welk draadje was. In onze getroffen kabel zitten zo 40 draadjes vier draadjes per aansluiting. Genoeg voor tien huishoudens. De kabel werd beschermd met een loodmantel teer en strak eromheen gedraaid gewalst staal en teer gedrenkt jute.

nkf cu kabelC

De kapot getrokken kabel.

beter

Volgens de reparatie ploeg een beter product dan de nieuwe kabel want; "daar hoef je maar met de kraan naar te kijken en dan is die al stuk"

Maar wat heeft dit nu allemaal met glasvezel te maken? Niet zo veel, behalve dan dat als je met de kraan naar zo'n glasvezelkabel "wijst" er al snel een reparatieploeg op pad moet.

 

Wel of geen glasvezel dat is de vraag.

 

Is die snelheid wel nodig?

Er zijn momenteel maar weinig toepassingen waarbij de snelheid van glasvezel noodzakelijk is. Een dsl verbinding (zo heet de internet verbinding op je telefoonlijn) is voor de meeste inwoners van Hieslum snel genoeg. En wie wat meer nodig heeft kan prima uit de voeten met de gratis 4G aanvulling die KPN daarbij aanbied in het buitengebied. De gemiddelde spelletjes fanaat kan er ook nog primal mee uit de voeten...

Anders ligt dat voor toekomstige toepassingen waarbij virtual reality en argumented reality een rol spelen. huh? Stel je voor dat je virtueel even door het echte new york kunt lopen met zo'n virtual reality bril op. Of een chirurg die opafstand een operatie uitvoert. Dan is meer datasnelheid en reactietijd wel relevant.

Blijft internet beschikbaar via mijn telefoonlijn?

Zolang er mensen zijn met een vaste telefoon aansluiting zeker want het degelijke netwerk ligt er nu eenmaal. Toch hangt er wel een donker wolkje boven de telefoonkabel als medium voor je internet verbinding. We gebruiken steeds meer data en als je meer dan drie kilometer van de centrale woont dan wordt de verbinding nu al te traag zeker als je met je hele gezin online gaat. En de hoeveelheid data die over twee koperdraadjes kan is beperkt. KPN rolt momenteel wel een variant uit die met alle vier de draadjes van je aansluiting werkt en dus sneller is, maar ook dat is niet genoeg om aan de groeiende vraag te voldoen. Vdsl zoals het product heet werk prima als je op een kilometer of twee van de centrale woont, 100mbit is dan haalbaar, maar op 5 kilometer afstand is daar nog 3 van over ;(. Dus over koper zoals het in onze kabel is toegepast gaat internet niet nel genoeg.  Momenteel krijg je gratis een 4G modem van KPN als je in het buitengebied woont en te weinig internet snelheid hebt. KPN neemt nu de data kosten daarvan voor haar rekening, de vraag is of ze dat ook nog blijft doen als er in je buurt ook kpn via de glasvezel is te krijgen. En wat kost het dan om alsnog een glasvezelkabel te laten aanleggen?

heb je een vraag? post hem hier

 

 

 

 

 

 

 

© 2019 frame to frame All Rights Reserved